Ako si čo najviac vychutnať čokoládu

Ako si čo najviac vychutnať čokoládu

Ak ste predtým niečo zjedli, vyčistite si chuťové poháriky. K tomu najlepšie poslúži kúsok jablka alebo kúsok chleba prípadne dúšok perlivej vody.

Ak sa považujete za milovníkov čokolády, mali by ste vedieť, ako si ju vychutnať čo najlepšie. Odborník na čokoládu Domenico D’Amore prezradil niekoľko hlavných zásad. Jednou z častých chýb je skladovanie tabuliek čokolády v chladničke. Čokoláda do chladničky vôbec nepatrí, tvrdí D’Amore. Chlad má totiž zlý vplyv na jej chuť. Ak patríte medzi previnilcov, mali by ste svoju obľúbenú sladkosť z chladničky vybrať aspoň polhodinu pred konzumáciou. Čokoláda izbovej teploty má bohatšiu chuť ako tvrdá chladená.

Pri výbere čokolády sa nespoliehajte na jej opis, znie ďalšia rada odborníka. „Opis si nechajte až na potom a najskôr čokoládu ochutnajte. Prekvapivé chute vás donútia zamyslieť sa nad každým slastným kúskom – omnoho viac si vychutnáte samotný zážitok ochutnávania čokolády a možno dokonca objavíte novú obľúbenú príchuť.“

D’Amoreho posledná rada, ktorú je zároveň najťažšie prijať, znie: „vždy zjedzte len jednu kocku.“



Pokušenie je priveľké a mnohí z nás by isto najradšej zjedli celú tabuľku na posedenie, no podľa Domenica budete mať z jednej kocôčky oveľa väčší pôžitok.

„Dajte si kocku na jazyk a nechajte ju asi päť sekúnd mäknúť. Počkajte, kým sa vám čokoláda neroztopí v ústach, potom začnite žuť. Ústa majte zatvorené a dýchajte nosom. Takto si čokoládu vychutnáte úplne najlepšie,“ uzatvára expert.

Než nastúpi chuť, všimnite si akú má čokoláda textúru. Je úplne hladká, alebo v nej cítite drobunké kúsočky. Je krémovo vlhká, alebo nehorklo suchá ?

Napríklad veľmi jemné čokolády môžu spôsobiť plytko pretože z nich pri dlhom mletí vyprchalo veľa z charakteru kakaových bôbov, z ktorých sú vyrobené.

Zatiaľ čo správne nastavené kratšie a hrubšie mletie môže vyplodiť skutočnú čokoládu.

Čokoláda

Je potravina, ktorá sa vyrába z plodov kakaovníka a patrí medzi najpopulárnejšie sladkosti na svete. Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred tritisíc rokmi.
Je vyrábaná zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Výsledný produkt je známy ako „čokoláda“ (intenzívne ochutená horká potravina). Tento produkt je v mnohých krajinách známy ako kakao.

Najzdravšia čokoláda je horká s čo najvyšším obsahom kakaa. Ak milujete mliečnu, bielu, orieškovú či plnenú sladkú čokoládu, radšej si od nej odvyknite. Ľudské telo je veľmi prispôsobivé.

Ak napríklad prestanete sladiť kávu, spočiatku sa vám bude zdať nechutná, no časom si zvyknete a začnete si ju vychutnávať tak, ako kedysi s cukrom. Tak je to aj s čokoládou. Čaro kakaa a aj tej pravej čokolády je nielen v chuti, ale aj prospešnosti pre zdravie. Najlepšia čokoláda je tá, ktorá obsahuje viac ako 60 percent kakaa.

Čokoláda nie je pre každého

Čokoláda môže u niektorých ľudí vyvolať návykové správanie, takže aj tu platí, všetko s mierou. Okrem toho čokoláda obsahuje kofeín, takže ak ste naň citliví, s konzumáciou opatrne. Jonny Bowden, odborník na výživu a autor knihy 150 najzdravších potravín na svete, odporúča týždenne konzumáciu 30 až 60 gramov tých najtmavších, najlahodnejších druhov horkej čokolády, aké nájdete, s najmenej 60 percentami kakaa.

Zdieľaj článok

Pozri sa aj na ďalšie články

Neviete, ako sa správne vyspať?

Udržiavanie zdravých návykov spánku môže znamenať rozdiel medzi únavou a výdatným spánkom. Viete aký je optimálny čas spánku pre zachovanie krásy a dobrej nálady ?

Viete, čo znamená obhrýzanie si nechtov?

S ohrýzaním si nechtov sa stretávame jak u detí, ako aj u dospelých. Možno ste nevedeli, že nechty si ohrýza aj Elijah Wood, Robbie Williams, Britney Spears, Phil Collins a veľa ďalších celebrít. Je to nervozitou ? Tento zlozvyk má aj iné príčiny.

Sú sladké zemiaky zdravšie ako zemiaky?

Zaujímavú farbu dodávajú batátom zdraviu prospešné karotenoidy. Navyše sú zdrojom vlákniny, proteínov, vitamínov i minerálov. Energetická hodnota batátov je vyššia ako u klasických zemiakov.